Pandemia globală a închis economiile Europei și a izolat milioane de oameni de pe continent în casele lor. În Suedia, școlile, sălile de sport și magazinele (complet aprovizionate) rămân deschise, la fel ca și granițele. Barurile și restaurantele continuă să servească, iar trenurile și autobuzele încă transportă oameni în toată țara. Se poate merge chiar și la cinematograf.
Suedezii au adoptat o altă strategie. Soluția autoimunizării a fost prima alegere, în detrimentul izolării forțate. ”Îi lăsăm pe oameni să facă tot ce consideră că este mai bine pentru ei, asta funcționează foarte bine, din experiența noastră”, a declarat Anders Tegnell, epidemiolog suedez din cadrul Ministerului Sănătății, citat de mediafax.ro
Au fost totuși luate și măsuri de precauție: nu există adunări de peste 50 de persoane (revizuite de la 500, vinerea trecută), evitarea contactului social a persoanelor peste 70 de ani sau a bolnavilor, lucrul de acasă, servicii de masă doar în baruri și restaurante. Aceste măsuri par să fi liniștit temerile publice că imaginile șocante din spitale din Italia și Spania ar putea fi repetate aici, scrie The Guardian.
Premierul, Stefan Löfven, a cerut suedezilor să se comporte „ca adulți” și să nu răspândească „panică sau zvonuri”.
Totuși, panica este exact ceea ce încep să simtă mulți reprezentanți ai comunității științifice și medicale din Suedia. O petiție semnată de peste 2.000 de medici, oameni de știință și profesori – inclusiv președintele Fundației Nobel, prof. Carl-Henrik Heldin – a cerut guvernului să introducă măsuri de contenție mai stricte, anunță The Guardian. „Nu testăm suficient, nu urmărim, nu ne izolăm suficient – am lăsat virusul să se elibereze. Ne conduc către o catastrofă”, a declarat prof. Cecilia Söderberg-Nauclér, cercetător în imunologie antivirus la Institutul Karolinska, pentru sursa citată.
In acest moment, Suedia a înregistrat 4.435 de cazuri de infectare cu coronavirus, 180 de decese și 16 recuperări.