Asistăm zilele acestea la un joc al nervilor între activiștii ecologiști și ministrul mediului, miza constituind-o defrișările. 

Agent Green dezvăluie un record de 79965 de transporturi de lemn în ultima săptămână. Activiștii de mediu susțin că firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. La RFI, președintele Agent Green, Gabriel Păun, afirmă că multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn. “Este o practică veche pe care factorul politic a amânat să o rezolve”, spune Gabriel Păun.

Ministrul mediului, Costel Alexe, Răspunde că autoritățile sunt pe teren și își fac treaba, dar că se bazează tot pe ajutorul cetățenilor. 

“Suntem în plină dinamică a controalelor în pădure, pe drumurile forestiere, pe drumurile publice, în depozitele operatorilor și în alte obiective. Vrem să ne asigurăm că în această perioadă nu se taie ilegal de către cei care ar putea specula starea de urgență, sperând că autoritățile nu sunt pe fază și că nimeni nu-i prinde! Să nu se bazeze nimeni pe asta!

Gărzile Forestiere sunt în teren peste tot în țară. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru din această perioadă. Primim sute de mesaje de la voi în care ne indicați transporturi de materiale lemnoase pe drumurile publice dar și exploatări forestiere în teren. 

Pentru a fi și mai eficienți împreună vă propunem să folosiți aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, disponibilă gratuit în App Store și Google Play, precum și portalul www.inspectorulpadurii.ro. Acestea sunt instrumente create special pentru a identifica rapid orice transport ilegal. Cu ajutorul lor, ori de câte ori vedeți un transport de masă lemnoasă, puteți verifica, în timp real, dacă transportul de lemn are sau nu documente. În cazul în care aplicațiile vă semnalează că nu are, sunați la 112, pentru că există probabilitate foarte mare ca acesta să fie ilegal. 

În scurtă vreme după apelul vostru, echipele noastre împreună cu cele ale Poliției vor interveni rapid în teren. Ne ajută și sesizările voastre din comentarii, inclusiv fotografiile care le însoțesc, dar cu Inspectorul Pădurii sprijinul vostru ar fi direct la țintă“, scrie Alexe pe Facebook.

Articolul precedentPetiție pentru suspendarea exploatării pădurilor în timpul stării de criză
Articolul următorJustiția pune botniță presei din cauza poluării din București