Județul Covasna nu are cultivatori de căpșuni, deși culturile cu aceste fructe sunt unele dintre cele mai profitabile din țară.
Căpșunile sunt foarte pretențioase și au nevoie de o climă „blândă”, astfel că singurele „culturi” de căpșuni care se găsesc în județ sunt cele din gospodăriile câtorva familii, care le cresc strict pentru consumul propriu, spune directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.
În plus, explică acesta, pentru munca de recoltare ar fi nevoie de o desfășurare serioasă de forțe.
„Nu avem cultivatori de căpșuni în județ, avem doar în micile gospodării, pentru consum propriu. Nici cultivator de rubarbă nu avem, doar în grădini sunt câteva gospodine care mai pun. Căpșunile sunt culturi foarte pretențioase și ca să ai producții pe care poți să le valorifici și să îți renteze, trebuie să ai niște soiuri foarte productive. Necesită destul de multă forță manuală mai ales la recoltare, iar acele soiuri foarte productive au nevoie de o climă mai blândă decât a noastră”, ne-a explicat Könczei Csaba.
În piețele din toată țara, căpșunile românești se vând cu preţuri cuprinse între 15 şi 20 de lei pe kilogram, și cum recolta s-a înjumătățit din cauza temperaturilor, producătorii au fost nevoiți să crească prețul, ca să-și poată acoperi cheltuielile.
Anul trecut, spre exemplu, prețul de pornire pentru un kilogram de căpșuni românești a variat între 12-13 lei, și a scăzut chiar și până la 7 lei pe kilogram.
Sursa: Realitatea de Covasna