Omul cheie al ultimelor zile, doar conjunctural nu datorită prestației sale profesionale, este ministrul mediului Costel Alexe. Conjunctura este dată de incidentul recent care a cauzat nivelul ridicat de poluare din București împreună cu redeschiderea subiectelor: gropile de gunoi și tăierea ilegală de pădure. Constituțional și legal, ministrul mediului are prerogative în aceste cazuri. Este puterea executivă. Cu alte cuvinte, are pâinea și cuțitul. Însă, din punct de vedere politic este îngrădit, tot de o conjunctură care ține țara blocată și anume interimatul. Adică are o scuză pentru nepăsare și neimplicare. Pentru un nou mandat, într-un eventual cabinet Câțu, ministrul propus, Costel Alexe, își propune ca: “împreună cu legislativul, să transmitem  tuturor semnalul că România nu este groapa de gunoi a Europei”(!?). Atât, domnule ministru? Iertat să-mi fie cinismul, dar mă declar bucuroasă că la presiunea media și a societății civile a răzbătut incidentul cu poluarea din București, că așa ați reușit să introduceți pe agenda dumneavoastră și subiecte precum importurile și arderile ilegale de deșeuri și s-a lăsat cu primul cap incompetent căzut (n.r. Glăman), sper eu nu singurul. 

Un ilustru necunoscut, Costel Alexe este geolog, cu un master în biodiversitate și arii protejate. În urma cu opt ani a obținut titlul academic de doctor în Climatologie și meteorologie. 

Ca pregătire, Costel Alexe nu este un ministru picat din cer în problema mediului, cum era, de exemplu, propunerea Cristina Guseth, absolventa de Electronică pentru ministerul Justiției, în cabinetul Cioloș. Problema este că are experiență zero. După terminarea facultății de Geografie, la Iași, Alexe a fost operator studii de piață, până în 2007, când s-a angajat la stat, la Oficiul de cadastru, de unde a plecat direct în Camera Deputaților, cinci ani mai târziu. Este deputat la al doilea mandat și în aproape 8 ani de activitate parlamentară a vorbit în plen 13 minute și 46 de secunde. În schimb, Alexe și-a etalat talentul pamfletar-scriitoricesc în declarații care condamnau guvernările PSD și strigau vehement măsuri ce aveau să fie luate de PNL, în eventualitatea unei guvernări. Scripta manet. Pe 22 Octombrie, după căderea guvernului Dancilă, cu o intuiție aproape premonitorie, actualul ministru al mediului Alexe îi transmitea, tot în scris (!) lui Costel Alexe, celui care avea să devină ministru al mediului în cabinetul Orban următoarele: 

“Printre şicanele politice care vor urma, următorul ministru trebuie să fie capabil să impună următoarele obiective:

• Stoparea despăduririlor ilegale.

• Trebuie rupt lanţul care îi leagă pe angajaţii statului de afaceriştii din industria lemnului.

• Trebuie întărit statutul personalului silvic.

• Trebuie întărită colaborarea cu societatea civilă, inclusiv prin organizarea de echipe mixte de control.

• Trebuie revitalizată aplicaţia Inspectorul Pădurilor.

• Trebuie înăsprite pedepsele pentru cei care fură lemn prin tăieri ilegale.

• Trebuie identificate şi cartografiate toate terenurile degradate.

• Reducerea emisiilor de carbon şi a poluării, concomitent cu beneficii pentru cetăţean.(…)”

Pe hârtie, lucrurile sună bine. Deputatul Alexe avea idei bune și coerente. Ce s-a întâmplat cu ministrul Alexe? Ce notă îi dă deputatul Alexe ministrului mediului Alexe?

Domnule ministru, suntem în procedură de infringement din cauza poluării atmosferice și a tăierilor ilegale de păduri. România are la dispoziție o lună pentru a implementa corect reglementarile europene. Când încetați să mai ieșiți la tv să anuntați cu emfază ca ați găsit soluții și va apucați să și puneți în aplicare aceste soluții miraculoase?! Comisia Euopeană nu este interesată cine stă  în scaunul de ministru, ci rezultatele celui care ocupă efemer scaunul cu pricina. La treabă, deci!

Articolul precedentPER cere închiderea temporară a granițelor
Articolul următorRomânii se întorc acasă?