Un operator de turism din Ucraina afirmă că incendiul de pădure care arde de mai multe zile a înaintat până la o distanţă de cinci kilometri de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, informează RRA.

 

Aceeaşi sursă precizează că Pădurea Roşie din partea de vest a centralei a ars şi avertizează cu privire la iminenţa unui dezastru economic, dacă focul se va extinde la Prîpeat – oraşul fantomă care, în trecut, deservea centrala nucleară şi pe care turiştii îl pot vizita, sub controale stricte.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta către capitala Kiev.

Serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei a asigurat însă că nivelurile de radiaţii se încadrează în normele acceptabile. Într-o declaraţie emisă vineri de acest serviciu se menţiona că nivelurile de radiaţii la Kiev ”nu au depăşit valorile naturale de referinţă”.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

 
Articolul precedentBăsescu a învaţat din greselile crizei din 2009 şi astăzi promovează proiectele Partidului Ecologist
Articolul următorPartidul Ecologist Român solicită Ministrului Muncii să afle exact numarul bugetarilor sau să-şi dea demisia