Un proiect de lege care dă liber la vânătoarea de cormorani a fost adoptat de Parlament și trimis astăzi președintelui Klaus Iohannis spre promulgare, informeaza Digi24.ro.

Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților, for deicizional, cu 253 de voturi pentru, 28 împotrivă și 12 abțineri.

Potrivit proiectului, cormoranul mare poate fi vânat între 1 septembrie și 28 februarie.

Inițiatorii legii, mai mulți parlamentari din PSD, alături de deputatul ALDE Florin Calotă și deputatul PMP Petru Movilă, susțin în expunerea de motive că pagubele provocate de cormorani în sectorul piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de pește pe an.

„România importă 80.000 de tone de pește pentru asigurarea cererii din piață. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de pește/an, în timp ce producția din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de pește/an”, arată inițiatorii proiectului legislativ, în expunerea de motive.

Potrivit proiectului legislativ, cormoranul mare va putea fi vânat în perioada 1 septembrie-28 februarie. Totodată, valoarea de pagubă admisă va fi de 80 de euro, în timp ce valoarea interzisă va fi de 270 de euro.

Inițiatorii mai precizează că aceste păsări sunt inteligente și se obișnuiesc repede cu măsurile luate de autorități pentru a le speria.

„Deși în țara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producției de piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvențe, laser, sperietori de ciori, etc, aceste păsări deoasebit de inteligente se obișnuiesc cu ele, se adaptează și nu se mai sperie, astfel că aceste metode au devenit insuficiente”, se arată în expunerea de motive.

Articolul precedentVIDEO: Noi măsuri de la Cotroceni. Klaus Iohannis: ”VIRUSUL este, încă, printre noi! Să nu irosim ce am câștigat cu mari sacrificii”
Articolul următorFOTO VIDEO| Poluare masivă cu petrol lângă plaja de la Vadu