În contextul alertei naționale privind răspândirea coronavirusului, ministrul
Mediului face un apel către autoritățile publice locale să fie pregătite cu suficiente capacități de distrugere în siguranță a deșeurilor medicale. “Cu atâtea spitale pline de pacienți și atâția români testați de coronavirus este ușor de prevăzut că volumul de deșeuri medicale va crește în perioada următoare. România are destul de mari probleme cu calitatea aerului, care afectează la fel ca virusul sistemul respirator, iar Combinația celor două amenințări ne vulnerabilizarea și mai mult sănătatea publică. Vreau să solicit oficial primăriilor să se mobilizeze cât mai bine în această perioadă pentru salubrizarea străzilor, a orașelor și pentru măsuri care să țină sub control acești doi poluanți și să lucreze la creșterea frecvenței ridicării gunoiului menajer”, a scris ministrul într-o postare pe contul său de Facebook.
Apelul ministrului mediului vine în contextul încă neclar al aruncării gunoiului de către firmele specializate, pe unde găsesc vreun loc viran. Compania Stericycle, care activează în domeniul reciclării deșeurilor medicale, este cercetată de procurori după ce angajații companiei au fost surprinși, în 2015, aruncând medicamente la groapa de gunoi de la Chiajna. La cinci ani de la deschiderea dosarului de către DIICOT, acesta se află tot în stadiul cercetărilor in rem, adică fără a fi trimise persoane în judecată. ”Din 2015 s-a tot plimbat dosarul. Și există dovezi grave pe problema mediului și nimeni nu trage la răspundere pe nimeni”, a declarat pentru Libertatea persoana care predat polițiștilor primele medicamente găsite la groapa de gunoi. Aceasta a făcut și o plângere la Inspecția Judiciară în privința modului în care este gestionat dosarul, însă răspunsul primit a fost că nu se constată abateri și a fost dispusă clasarea sesizării.
Cazul Stericycle are mulțimile și ample ramificații care ajung până în Statele Unite ale Americii, la senatorul Mitt Romney, acuzat în 2012 că finanțează o firmă – Stericycle – ce a incinerat fetușii avortați în spitalele americane. Povestea a fost prezentată pe larg într-un amplu reportaj al cotidianului România Liberă, fără reacții însă, doar multiple diversiuni pentru mușamalizare.
O alta problema majoră din proximitatea capitalei o reprezintă groapa de gunoi de la Glina mai, mai bine zis, vecinătățile ei. În februarie 2018, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, anunța închiderea gropii de la Glina, afirmând că este o situație “extrem de gravă”, întrucât ECO Sud din Vidra prezentau un contract cu clauze abuzive. Câteva zile mai târziu, conflictul s-a stins, fără vreo precizare din partea primarului Negoiță. Compania Eco Sud a precizat însă, într-un comunicat de presă emis pe 21 februarie 2019, că asigură autonomia Bucurestiului până în anul 2045 și astfel “criza gunoiului din Sectorul 3 al Capitalei a luat sfârșit înainte să înceapă”.
Combinațiile și manevrele autorităților cu privații care se ocupă de salubrizare depășesc de cele mai multe ori interesul cetățeanului și bunul mers al lucrului în ceea ce privește protecția mediului. În acest moment, compania care administrează groapa de gunoi de la Glina de aproape 30 de ani, urmează procedura de redeschidere.
Problemele din zonă sunt mai grave decât par, iar autoritățile nu fac decât să ignore. De mai bine de un an, locuitorii din Glina asista neputincioși la creșterea munților de gunoi pe terenurile din vatra satului. “După ce s-a închis groapa, zilnic vin basculante care aruncă gunoi pe izlaz”, spun oamenii care se tem pentru sănătatea lor. Poveste veche de 15 ani în care oamenii se luptă cu Garda de Mediu, ministerul de resort și chiar Parchetul general.
Realitateaecologista.net pregătește un material în exlusivitate cu situația de la Glina și încrengăturile politico-mafiote din spatele acestei afaceri.