La nivel global, mai multe ramuri economice sunt grav afectate de măsurile luate împotriva transmiterii virusului COVID-19. Pe langa transporturile maritime aeriane, un alt sector afectat este cel al turismului, industria turistică fiind al treilea domeniu economic al Uniunii Europene. Italia pierde 13% din PIB, sume care proveneau din turism. Germania înregistrează scăderi de 8 mld. Euro, care intrau la buget datorită turiștilor veniți din China. În România care sunt pierderile în acest moment? Simona Man, fost Secretar de Stat în Ministerul Turismului și șef al Agenției Naționale pentru Turism, face o analiză pentru RealitateaEcologista.net asupra felului în care arată situația turismului. 

“De la începerea crizei coronavirus, Uniunea Europeană a pierdut aproximativ 400.000 de turiști chinezi și două milioane de nopți de cazare. Mecansimul a fost simplu. Plecările spre China și din China spre Uniunea Europeană au fost practic anulate după Anul Nou chinezesc, momentul în care a izbucnit epidemia de coronavirus. Dar, scăderea turismului nu se oprește la China, se extinde și către alte zone, Coreea de Sud, Japonia, Uniunea Europeană, pe măsură ce virusul își extinde aria. 

Au apărut și cererile de măsuri compensatorii și, totodată, o serie de idei privind susținerea unor domenii economice sau a populației afectate de criză. Uniunea Europeană pregătește un pachet de măsuri pentru a proteja industriile și companiile. Planul detaliat va fi prezentat săptămâna viitoare. Este, însă, de văzut cât de mari vor fi costurile asumate de statele europene. Pierderile industriei turistice au ajuns la minim 60 de milioane de euro! 

In România, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri solicită compensații financiare și fiscale în contul pierderilor pe care companiile le înregistrează din cauza reducerii activității în Italia. 

La fel, mai mulți reprezentanți ai industriei hoteliere au lansat o petiție online prin care cer despăgubiri ca urmare a scăderii afacerilor în luna februarie. În Franța, industria hotelieră a avut o scădere a cifrei de afaceri cu 30%-40% și 25% a fost scăderea în industria evenimentelor. Sunt afectate industria auto și companiile aviatice. Autoritățile franceze au anunțat că la jumătatea acestei luni vor prezenta un model prin care companiile atinse de criză vor primi o serie de înlesniri fiscale. Pe de altă parte, ministrul adjunct al Economiei din Italia a anunțat că este posibil ca plata ratelor la creditele ipotecare pentru persoane fizice să fie suspendată. Germania a anunțat un program de investiții și ajutor de stat de 12,4 miliarde euro. Japonia va aloca 4 miliarde dolari către companiile mici și mijlocii, iar Italia și Portugalia au anunțat și ele pachete de stimulare. 

În România, impactul asupra turismului a început să fie resimțit începând cu 20 februarie, când țări precum Italia sau Germania au început să se confrunte cu înmulțirea exponențială a cazurilor de coronavirus. 

Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, când gradul de ocupare al hotelurilor era de 64%, în 2020, acesta a scăzut la 44%. 

Scăderea este și mai accelerată acum, în a doua decada a lunii martie și probabil că va fi la fel toată luna. Multe hoteluri se zbat acum cu un grad de ocupare de 20% sau mai puțin. Unii angajați au fost trimiși în concediu fără plată iar alții, chiar disponibilizați. Potrivit statisticilor, România primea, anii trecuți, cam 150-170.000 de turiști străini lunar, în această perioadă. Nu mai socotim cei 600-700.000 de români care se cazau lunar, tot în februarie și în martie, undeva, în țară. Doar dacă discutăm de 200.000 de turiști străini pierduți în februarie și în martie, fiecare cheltuind, minimum, 300 de euro, ajungem la 60 de milioane de euro, pierderi. Dar tare mi-e frică de o cifră mult mai mare. Clar, turismul românesc  riscă să piardă, în această perioadă, sute de milioane de euro! 

Care sunt entitatile cele mai afectate? Firește, hotelurile mai mari, cu peste 50 de camere și agențiile de turism puternice, care au flux de turiști pe toată durata anului, sunt cele mai afectate. Sunt foarte multe anulări ale turiștilor români pentru martie- aprilie, în special pentru destinații închise sau semi- închise: Italia, Germania, Franța, Spania, Israel, Japonia, China, SUA și altele. 

Din păcate, luna martie va rămâne pentru România, dar și pentru toată lumea, în general, drept cea mai puțin „turistică” perioadă a istoriei moderne. Sperăm că ne vom limita la perioada martie- aprilie… Dacă marea criză economică din 2008-2009 ne-a afectat, pe majoritatea, gradual, actuala criză generată de coronavirus a izbucnit brusc.”

Articolul precedentProtejarea românilor, pe primul plan
Articolul următorIzolați în poluare. Risc major de extindere a epidemiei