Cercetătorii italieni afirmă că există o legătură între răspândirea virusului COVID-19 și poluarea atmosferică. Cercetătorii italieni afirmă că există o legătură între răspândirea virusului COVID-19 și poluarea atmosferică. Cercetătorii italieni afirmă că există o legătură între răspândirea virusului COVID-19 și poluarea atmosferică. 

Un studiu recent realizat de Societatea Italiană de Medicina Mediului și citat de blastingnews.com a relevat o corelație între concentrațiile mari de PM10 și creșterea epidemiei de coronavirus. 

Conform acestei cercetări, concentrațiile mari de PM10 înregistrate la sfârșitul lunii februarie în Valea Po din nordul Italiei au dus la o accelerare a răspândirii infecției. Analiza s-a bazat pe corelarea datelor privind poluarea aerului publicate pe site-urile agențiilor regionale de protecție a mediului cu numărul de noi cazuri de pozitivitate la coronavirus raportate pe site-ul Protecției Civile. A rezultat astfel o relație între depășirile limitelor impuse de legislația în vigoare în ceea ce privește poluarea aerului și, în mod specific, între datele de particule fine PM10 înregistrate în perioada cuprinsă între 10 și 29 februarie 2020 și numărul de îmbolnaviri cu Covid-19, actualizat la 3 martie 2020.

Cercetătorii de la Societatea Italiană de Medicină de Mediu au descoperit că în zona de pe Valea Po – una dintre zonele din Italia cele mai predispuse la poluarea atmosferică – ar exista accelerații anomale coincidând, la două săptămâni între ele, cu cele mai mari concentrații în aer de particule fine. Dovada a vizat în special acele provincii care au fost printre primele focare de infecție cu coronavirus în Italia.

Oamenii de știință subliniază că virusul Covid-19 ar fi transportat de particulele fine din aer. Gianluigi De Gennaro, de la Universitatea din Bari, a folosit expresia „autostrăzi pentru contagii”, arată sursa citată. Pentru Alessandro Miani, președintele Societății italiene de medicină de mediu – Sima, poluarea aerului provoacă efecte asupra sănătății la toate nivelurile.

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid; au diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Reamintim că în noaptea de 1 spre 2 martie, în București s-au înregistrat depășiri de 800% ale nivelului maxim admis de PM10 în aer. Încă din luna noiembrie, capitala se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă.

Articolul precedentAlexandru Rafila: Testele rapide nu sunt utile. Ele identifică doar anticorpii
Articolul următor50.000 de teste ajung în unitățile sanitare săptămâna aceasta