Scandalul din țară pe poluare este tranșat la Bruxelles! Comisia Europeană solicită României să adopte și să aplice programe naționale de control al poluării atmosferice. Țara noastră a depășit deja termenul cerut de Executivul comunitar cu peste jumătate de an. Încă două luni mai are România pentru a face programele și a le transmite Comisiei. În România, peste 20.000 de oameni mor anual din cauza poluării.
Comisia Europeană îndeamnă România, Grecia și Malta să-și adopte primele programe naționale de control al poluării atmosferice și să le comunice CE, în conformitate cu legea privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici, anunță, miercuri, un comunicat al Comisiei.
Conform Directivei (UE) 2016/2284, statele membre sunt obligate să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programele lor respective, pentru a-și limita emisiile anuale, relatează realitatea.net
Directiva urmărește atingerea unor niveluri de calitate a aerului care să nu genereze efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu. Statele membre ar fi trebuit să transmită Comisiei primele lor programe naționale de control al poluării atmosferice până la 1 aprilie 2019.
Până în prezent, Grecia, Malta și România nu și-au îndeplinit obligațiile, în pofida atenționărilor anterioare.
Comisia a decis astfel să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române, elene și malteze un aviz motivat.
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor, potrivit Comisiei Europene.
România ocupă locul opt în Europa la numărul morților din cauza poluării, la suta de mii de locuitori, conform unui raport al organizației GAHP publicat în decembrie 2019. Peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării. În marile orașe, cei mai importanți factori de poluare sunt mașinile și construcțiile. În București, senzorii nou instalați de o asociere independentă de organizații arată că poluarea aerului este mai ridicată decât o arată datele oficiale.
În Europa, 68% din decesele provocate de poluare sunt din cauza poluării aerului, 20% provin din poluarea ocupațională, 11% din plumb și doar 1% din apă. Cel mai mare număr de decese corelate cu poluarea, la nivel european, este înregistrat, la nivelul anului 2017, în Rusia (118.687), Germania (68.300) și Turcia (57.779).
România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți corelate cu poluarea. La nivel european, România ocupă locul 8 la morți provocate de poluare, raportate la suta de mii de locuitori. La nivelul anului 2017, în România au murit 20.755 de oameni din cauza poluării: 15.126 din cauza poluării aerului, 3.483 din cauza plumbului, 2.022 din cauza poluării locului de muncă și doar 123 din cauza poluării apei, conform raportului GAHP.
Avertismentul de la Bruxelles vine în plin scandal al poluării în țară . Primarul general Gabriela Firea și ministrul Mediului, Costel Alexe, și-au cerut reciproc demisia.
Scandalul pe tema poluării din București între ministrul Mediului, Costel Alexe, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a izbucnit la începutul anului 2020, în urma unui schimb de replici întrei cei doi. „Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București”, i-a spus Firea lui Alexe. „Mutați-vă dumneavoastră în București”, a fost replica lui Alexe.
Bucureștenii pot vedea exact ce respiră cu ajutorul unei platforme online. Aceasta transmite în timp real date colectate de la zece senzori amplasați în cele mai circulate zone ale orașului. Din februarie 2020, bucureștenii pot chiar adopta un senzor de măsurare a calității aerului.