Ion Pascaru și-a conturat un plan precis în ceea ce privește creșterea calității vieții oamenilor, în județul Bacău, și a oferit, în programul lui de guvernare la nivel județean, câteva soluții mai puțin comune, pentru problemele din județ, informează zdbc.ro.

„Am fost întrebat, dacă am afaceri prospere, de ce candidez? Salariul unui președinte de consiliu județean ar trebui să fie mai mic decât veniturile mele. Da, așa este. Nu o fac pentru salariu sau celebrul „ciolan”, ci pentru că a venit momentul ca de administrarea eficientă a unei astfel de instituții să se ocupe un om capabil. Eu sunt un astfel de om. Am soluții eficiente și deloc costisitoare pentru a rezolva niște probleme care ani la rândul au fost ignorate.” (Ion Pascaru)

Candidatul PER pentru Consiliul Județean are ca principal scop al mandatului său aplicarea unor soluții ecologice, mai eficiente și economice, pentru crearea unor condiții de trai la nivel european.

Drumuri asfaltate cu beton rutier

Una dintre aceste soluții este asfaltarea drumurilor cu beton rutier. „Betonul rutier este 100% ecologic, poate fi reciclat fără probleme și în România avem toate resursele necesare pentru a ne asfalta drumurile în acest fel. Momentan, țara noastră importă bitum – este și scump, deloc ecologic, iar resturile de bitum nu sunt folosite nicicum, ci lăsate la marginea drumurilor, așa încât ajung până în curțile oamenilor. De regulă, se reciclează și resturile de bitum, dar acest lucru nu prea se întâmplă la noi”. Betonul rutier, susține candidatul, este foarte rezistent (ține zeci de ani) și, în felul acesta, drumurile nu trebuie asfaltate la fiecare 2-4 ani, afectând și locuitorii din zonele respective, blocând drumuri și creând un disconfort general.

„O infrastructură așa cum trebuie, îi va ajuta și pe cei din HORECA, care la ora actuală se văd nevoiți să-și asfalteze singuri drumurile către pensiunile, restaurantele lor. Pentru ei sunt costuri foarte mari și cred că dacă ne dorim să dezvoltăm turismul, trebuie să sprijinim investitorii locali din domeniu, oferindu-le condiții pentru a-și porni sau promova afacerea.”

Turismul, cea mai de preț resursă a județului

Ion Pascaru precizează că dorește promovarea agroturismului, pe modelul țărilor europene, dar și a turismului ecumenic. El consideră că și în județul nostru există biserici și mănăstiri la fel de frumoase ca în nordul Moldovei și ar trebui promovate mai mult, pentru oamenii interesați de acest tip de turism.

„Un turism dezvoltat, înseamnă o economie puternică. Se pot crea multe locuri de muncă în acest domeniu, în apropierea satelor și a orașelor din județ. Astfel, oamenii ar avea unde să muncească, mai aproape de casă.”

Transport integrat în județ

Crearea unui sistem de transport integrat în județ este un alt obiectiv pe care și-l propune Ion Pascaru. Cum nu toți oamenii dețin mașini personale pentru a face naveta la locurile de muncă sau pentru a ajunge la cumpărături, spitale etc., este nevoie, consideră el, de un sistem de transport public care să deservească toate satele din județ, care să aibă curse frecvente pe raza județului și abonamente la prețuri decente. Pentru acest lucru, are în vedere subvenționarea firmelor de transport.

Sprijinirea micilor producători

În domeniul agriculturii, candidatul ecologist la șefia Consiliului Județean propune înființarea unei asociații a producătorilor din Bacău și construirea unor depozite frigorifice pentru a menține produsele la temperaturi optime și pentru a le crește termenul de valabilitate. Consideră că producătorii, prin intermediul unei asociații, au altă poziție din care pot negocia prețurile fructelor și legumelor, pentru a crește rentabilitatea. În acest mod, mai mulți producători pot furniza cantitatea necesară de produse la nivelul unui magazin, mai mic sau mai mare, pe întregul sezon.

„Sunt inginer horticultor, ofer sprijin agricultorilor așa cum pot acum, din poziția de consultant. Dar știu cât potențial are regiunea și sunt convins că am putea avea și în magazinele de cartier, precum și în lanțurile de magazine, anumite produse locale.”

Din cauza schimbărilor climatice, la nivel global, este impetuos necesară și refacerea sistemelor de irigare, conchide Ion Pascaru.

Ecologizarea albiilor râurilor și valorificarea deșeurilor

Ion Pascaru dorește crearea unui depozit, la nivel județean, pentru păstrarea și, ulterior, reciclarea materialelor de construcții, care în prezent poluează albiile râurilor. „Nu ne putem bate joc în felul acesta de natură. Există agenți economici care au utilaje speciale pentru tocarea și reciclarea molozului, pe care îi putem contracta, astfel încât să ne păstrăm apele curate.”

În ceea ce privește managementul deșeurilor, acesta a declarat: „doresc să realizez o amplă acțiune de ecologizare a deșeurilor. Am în plan colectarea selectivă a gunoiului, despre care toți vorbesc, dar nimeni nu o face, și  înverzirea gropilor de gunoi…. Cred că ne amintim cu toții de incendiul, relativ recent, de la groapa de gunoi din Bacău și ce poluare imensă a aerului a însemnat acest lucru.”

La nivelul județului avem tot echipamentul necesar pentru a face o selecție așa cum trebuie a deșeurilor, susține Ion Pascaru, iar gunoiul poate fi valorificat. „În momentul de față pierdem bani mulți, pentru că nu ne ocupăm așa cum trebuie de managementul deșeurilor. Și e păcat, pentru că acei bani pot fi folosiți pentru multe alte lucruri care ne lipsesc în județ.”

Citeste mai multe pe zdbc.ro

Sursa: Realitatea Ecologista

Articolul precedentComitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat HOTĂRÂREA 45 pentru prelungirea stării de alertă
Articolul următorPetru Cătinean, candidatul PER Bistrița-Năsăud pe lista consilierilor județeni: Trebuie să ofer înapoi ce am învățat