Primarul capitalei a cerut public ca subiectul poluării să fie discutat în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ludovic Orban, în calitate de vicepreședinte al CSAT îi răspunde că nu e nevoie. “Poluatorii să nu mai polueze!”, zice premierul interimar. Simplu ca bună ziua. Dar ce facem când poluatorii poluează? Ca asta e treaba lor, pentru că altfel nu s-ar numi poluatori. Colaborarea autorităților locale și centrale ar fi o soluție. Dar am văzut că nu funcționează în România. Greu se înțeleg ele, autoritățile, când împart același partid. Dacă sunt și adversare politice, nu există înțelegere și conlucrare în folosul cetățeanului.
O altă soluție ar fi, bineînțeles și discutarea subiectului în CSAT. Și mai minunat ar fi dacă această discuție s-ar încheia și cu un acord pe o Strategie națională de îmbunătățirea calității aerului. Cum a propus chiar PSD în programul de guvernare 2017-2020. Bună idee. Păcat că au fost preocupați mai mult de pune guvernul, dă jos guvernul, decât de îndeplinirea efectivă a programului pentru care au fost aleși!
Procedural, CSAT se întrunește de trei ori pe an. Însă, poate fi convocat și în ședință extraordinară de către președintele României, la cererea unei treimi din numărul membrilor săi. Ce avem noi, cetățenii, de făcut? Să punem presiune pe tot lanțul trofic al politicii, de la primari la președinte, să introducă în lista de priorități și interesul cetățeanului, dacă ne este permis. Nu de alta, dar politicianul este în slujba cetățeanului și nu invers.