Chiar daca miercuri, 20 mai, Camera Deputatilor a dublat plafonul de garantare la 30 de miliarde de lei, pentru a acoperi cererile de finantare ale IMM-urilor, programul nu are efectul scontat. Peste 50.000 de cereri au fost depuse pe celebrul portal IMM Invest. La trei saptamani de la lansarea programului, bancile au analizat doar 190 de cereri (!!!) si doar 11 au fost aprobate, suma fiind de doar 7,3 milioane lei.
PER solicita modificarea programului prin relaxarea de catre BNR a conditiilor de creditare din sistemul bancar pentru acest program. De asemenea solicitam introducerea in program, la institutiile care pot finanta, pe langa banci, si a companiilor de leasing si a IFN-urilor pentru a spori capacitatea si viteza de creditare. Atat timp cat bancile au solutia de creditare a deficitului de stat, sectorul privat, in special cel al IMM-urilor, atat de mult afectat, nu va reprezenta o prioritate in politica bancara. Ne asteptam ca odata cu transformarea crizei sanitare in criza economica, sursele de finantare pe IMM-uri sa se contracte suplimentar, ceea ca va conduce la disparitia a zeci de mii de firme si locuri de munca.
“Salvarea” IMM-urilor, care oricum nu aveau nevoie de facilitatile acestui program, fiind eligibile bancar, face ca marea masa a IMM-urilor, care ar fi avut nevoie de un ajutor real din partea statului, sa fie condamnate la faliment. Ar fi trebuit stimulate IMM-urile care au solicitat si primit Certificate pentru Situatii de Urgenta in primul rand. Ca de altfel si cele care activeaza in domenii cu plusvaloare pentru economie. Cele mai multe cereri provin de la companiile care activeaza in zona comertului, 16.000. Importanta pentru stimularea economiei nu este partea de comert atat de mult, cat producatorii autohtoni! Altfel vom comercializa foarte competitiv produse venite din import.
PER considera ca daca programul nu este modificat pentru a ajuta IMM-urile aflate in impas financiar, acesta, asa cum a dovedit pana acum, este un esec major al guvernarii Orban.