În România, doar 3% din cele aproape 300 de kilograme de deșeuri menajere generate de un român într-un an se reciclează. Acestea sunt cifrele centralizare de EUROSTAT, care plasează țara noastră printre ultimele locuri în Uniunea Europeană. 

Îngrijorător este faptul că până în acest an, România trebuia să ajungă la un nivel de reciclare de 50% din deşeurile municipale. Acesta este obiectivul stabilit prin Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile (Directiva 2008/98/EC). Neatingerea țintelor asumate prin aderarea la UE, atrage sancțiuni prin procedura de Infrigement aplicată de Curtea Europeana de Justitie, amenzi care se vor plati din banii noști, din banii publici.

Ministrul mediului va fi chemat în curând la Comisie pentru a da raportul. Până atunci însă, aflat probabil în precampanie electorală, ministrul mediului vorbește pretențios despre eșecurile autorităților în materie de management al deșeurilor, uitând că EL ÎNSUȘI este o autoritate în domeniu. În bunul stil românesc, întrucât realizări profesionale nu are de când conduce portofoliul mediului, domnul ministru ia la înșirat nerealizările predecesorilor în loc să-și concentreze atenția pe lucruri cum ar fi, spre exemplu, gestionarea problemelor legate de mediu!?

“De prea mulți ani colectarea selectivă, reciclarea și managementul deșeurilor au fost tratate cu superficialitate și ne aflăm în situația în care, în loc să reciclăm peste 50% din deșeuri, ținta asumată pentru 2020, suntem nevoiți să ducem la groapa de gunoi 85% din ceea ce se colectează de la populație!”, scrie Costel Alexe pe Facebook. Părerea noastră este că era un moment oportun ca domnul ministru să precizeze ce rezultate are ministerul în mandatul domniei sale, privind aceste chestiuni. Sau le privește și domnia sa cu aceeași superficialitate precum predecesorii?

“Autoritățile au ignorat agenda publică europeană”, continuă Alexe pe pagina sa de socializare, “operatorii economici au preferat să își crească profiturile în loc să și-l redirecționeze către investiții în noi tehnologii, iar populația a fost prea puțin informată și nu a conștientizat importanța și beneficiile colectării selective din punct de vedere ecologic, financiar și sanitar! Astăzi, în situație de criză, când pandemia cauzată de coronavirus face ravagii în toate țările, conștientizăm importanța unui lanț sănătos în managementul deșeurilor, de la colectare până la tratare și reciclare, pentru că deșeurile netratate corespunzător sunt adevărate pepiniere de viruși, microbi, bacterii.”

Domnule ministru, dacă tot ați conștientizat, în sfârșit!, importanța managementului eficient al deșeurilor pentru sănătatea populatiei, poate ar fi timpul să vă și apucați să faceți ceva! Ce ziceți? 

Articolul precedentUE nu E!
Articolul următorAPEL de importanță majoră: Capitala are nevoie de perdele forestiere