Sute de tone de materiale sanitare periculoase provenite de la spitale și centre de carantină cu bolnavi de Covid-19 au fost abandonate pe câmp și chiar în locuri publice de anumite firme, care colectează deșeuri. Conform legii, acestea ar fi trebuit duse la incinerator în cel mult 24 de ore.

Polițiștii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au descoperit în urma unui control declanșat la nivel european, numit Retrovirus-211, tone de deșeuri periculoase, provenite din spitale sau centre de carantină. 

În perioada iunie – iulie a.c., Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În acest context, au fost efectuate 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care efectuează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2. În cadrul activităților, polițiștii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.

Ancheta a fost declanșată în luna mai, după ce polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov au fost sesizați cu privire la existența unei cantități de deșeuri medicale periculoase, colectate de la mai multe unitați spitalicești din București și abandonate pe un câmp din localitatea Dobroiești, județul Ilfov.

La data de 11 iunie a.c, polițiștii Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov, au efectuat 13 percheziții în județele Ilfov și Dolj și în municipiul București, la domiciliile și sediile mai multor persoane fizice și juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deșeurilor medicale periculoase. 

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Dolj, au efectuat verificări la o societate comercială, cu obiect de activitate ”transportul de deșeuri periculoase”. În urma acțiunii a reieșit faptul că, în perioada 12 – 22 iunie a.c., ar fi fost efectuate ilegal 9 transporturi de deșeuri periculoase, în cantitate totală de 3.971 de kilograme, în vederea eliminării.  Reprezentanții societății au colectat deșeurile în cauză de la o unitate sanitară de pe teritoriul județului Dolj și le-au transportat la incinerator, în vederea eliminări, fără a respecta prevederile legale referitoare la expediția deșeurilor periculoase. De asemenea, a fost indisponibilizată o autoutilitară, au fost ridicate  documente care atestă trasabilitatea deșeurilor medicale periculoase și a fost închisă temporar activitatea unei societăți comerciale din județul Dolj, care deține un incinerator de deșeuri periculoase.

Ancheta a fost extinsă și în județul Giurgiu, acolo unde polițiștii au mai efectuat 6 percheziții. La punctul de lucru al unei societăți comerciale, a fost depistată o semiremorcă în care se aflau depozitate deșeuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse în maximum 24 de ore, conform normelor legale în materie (acestea se aflau depozitate din luna aprilie a.c.).

Astfel, au fost indisponibilizate 209 tone de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, iar în urma cooperării interinstituționale, a fost dispusă măsura distrugerii și a eliminării în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, a deșeurilor medicale.

În cauză, sunt instrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 22. Cei mai puternici oameni din lume, în pericol
Articolul următorBomba din dosarul lui Gabriel Oprea. Detaliul care ar putea schimba totul