Subiectul calității precare a aerului din nord-vestul Capitalei și zonele limitrofe nu este nou. Se întâmplă cam de jumătate de an, fiecare episod fiind mai pregnant decât precedentul. Tot mai multe voci, tot mai multe sesizări, chiar și proteste în fața Ministerului mediului. Toate fără un rezultat concret. Sursa poluării pare a se îndrepta către groapa de gunoi Rudeni-Chiajna, deținută de IRIDEX Group, o companie asupra căreia abundă acuzațiile de neconformitate, deși prezintă avize de la mediu. 

Cetățenii din Mogoșoaia se plâng de ceva vreme de mirosul pestilențial, care lasă un gust dulceag în gură. În luna decembrie a anului trecut, un locuitor al comunei Mogoșoaia a trimis o scrisoare Gărzii de Mediu, prin care cerea clarificări. 

“In aproape fiecare seara/noapte miroase intepator in zona. Va rog sa dispuneti masurarea calitatii aerului in zona deoarece aerul este irespirabil din ce in ce mai des. Am inteles ca exista o groapa de gunoi in imediata apropiere si care functioneaza ilegal. Va rog sa luati masurile legale care se impun, in caz contrar voi fi obligat sa informez autoritatile europene cu competente in apararea impotriva poluarii aerului.”

Poluarea provenită de la groapa de gunoi de la Chiajna periclitează sănătatea locuitorilor din Bucureşti şi localităţile limitrofe, Chiajna, Chitila și Mogoșoaia. 

Câteva zeci de locuitori afectaţi de mirosurile provenite de la groapa de gunoi Chiajna au ales chiar să protesteze în fața Ministerului Mediului. Unul dintre protestatari a declarat pentru RRA că se teme pentru sănătatea sa. “Zi de zi suntem intoxicaţi cu tot felul de gaze, cu miros de gunoi şi acel miros dulceag care persistă noaptea şi pur şi simpu te sufocă. Durează situaţia de ani de zile, iar acum se accentuează. Dorim un aer curat, care poate fi respirat, să nu ne mai trezim noaptea să respirăm aerul din frigider.

IRIDEX şi-a intensificat activitatea ca un incinerator care arde deşeuri medicale, absolut tot ce vă puteţi imagina, de la organe extirpate, ca urmare a actului medical, până la pansamentele de la TBC. Nu au investit în tehnologie, nu au filtrele pentru curăţarea aerului. Noaptea, atunci când cei de la Garda de Mediu nu au program de lucru, ard, începând cu 22:00 şi până a doua zi la ora 7:00, deşeuri spitaliceşti extrem de periculoase, fără a-şi conecta filtrele de poluare. Principalele zone în care se concentrează sunt Chiajna, Mogoşoaia, Militari este extrem de afectat, Bucureştii Noi, Crângaşi, Giuleşti, în curând vom înfunda secţiile de oncologie” a declarat Atena Teognoste pentru Radio România. 

Pe lângă mirosurile grele, oamenii din zonă reclamă că sunt sufocați și de un fum negru, gros, care afectează nivelul calității aerului. Și asta se întâmplă, de obicei, în timpul nopții, după cum indică radarele. Aseară, s-a înregistrat un nou episod, locuitorii din Mogoșoaia reclamând că aerul contaminat le intră în case și “îi ustură gâtul”. “Asta s-a întâmplat ieri”, ne-a scris o doamnă din Mogoșoaia care a vrut să arate dimensiunile pericolului la care sunt supuși cetățenii comunei. 

Fum gros deasupra comunei Mogoșoaia

RealitateaEcologista.net a arătat numeroasele episoade nocturne de poluare, făcând chiar și o sesizare scrisă către Garda Națională de Mediu. 

Drept măsură luată în cazul poluării aerului, Ministerul mediului a amendat primăriile pentru nerespectarea Planului de Îmbunătățire a Calității Aerului. Chiar și după amendarea autorităților, episoadele de poluare au continuat. 

Subiectul este unul complicat și departe de a fi elucidat, de vreme ce unul dintre actori este un jucător greu pe piața managementului deșeurilor din România, IRIDEX Group. 

Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, se află în proces cu IRIDEX pentru despăgubiri morale, după ce primăria a cerut reanalizarea autorizației de mediu a gropii de la Chiajna. “E adevărat, știu (că e miros foarte puternic – n.red), această groapă a avut 7 celule, pe cinci le-am închis, am stat pe capul lor și am reușit să le închidă, după ce s-au umplut. Noi suntem în proces cu administratorii acestei gropi. M-au dat în judecată și pe mine administratorii gropii, mi-au cerut 600 de mii de euro în instanță, despăgubiri morale, pentru că le-am afectat afacerea. Pe mine nu mă interesează afacerea, câtă vreme nu miroase. Suntem în proces de 2 ani și jumătate, noi vrem să demonstrăm în instanță că avizul lor este ilegal, pentru că s-a depășit capacitatea gropii”, a declarat Daniel Tudorache la Gândul LIVE.

Încrengăturile afacerilor cu gunoaie ajung până sus, la persoane importante din statul român. Asta reiese din reportajele și anchetele jurnalistice, publicate de-a lungul vremii. Și, atâta vreme cât de vorbește despre “o mafie a gunoaielor aprobată tacit de ochii autorităților”, bieții oameni nu au nicio șansă la expunerea adevărului și, cel mai grav, nu au drept la sănătate și viață. 

Articolul precedentÎn plină ordonanță militară 7, hoții de cherestea își fac de cap în Bistrița
Articolul următorRareș Bogdan, idee năstrușnică de dragul succesului efemer