Foto arhiva:
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a recționat după ce la Poienile de sub Munte, localnicii au oprit un transport ilegal de lemne. Ministrul a declarat că în martie a depus o inițiativă legislativă în urma căreia cei care transportă ilegal lemne să fie condamnați la o pedeapsă cu închisoare.
Costel Alexe a precizat că și cazul hoților de lemne opriți zilele acestea în Maramureș este încă o dovadă că decizia CCR prin care ”confiscarea utilajelor folosite în infracţiunile silvice este neconstituţională” reprezintă o adevărată piatră de moară în lupta cu mafia lemnului.
”Din păcate, Maramureșul este unul din județele profund afectate de tăierile ilegale de arbori, tăierile istorice din Ocoalele Silvice Borșa și Sighet, pentru care și astăzi România plătește un tribut greu – proceduri de infringement și sancțiuni din partea Comisiei Europene, fiind de referință în materie de corupție! Am mers personal în primăvara acestui an în Maramureș, la Ocolul Silvic Sighet, să văd dezastrul cu ochii mei: sute de hectare de pădure rase între 2005-2012, peste 100.000 metri cubi tăiați ilegal, un prejudiciul inestimabil adus naturii, speciilor și ecosistemelor de acolo. Timp de 10 ani, acolo s-a produs un adevărat măcel, fără să știe nimeni să denunțe nimic, deși totul s-a petrecut sub ochii lor, cu largul concurs al tuturor! Este clar că, în comunități mici, ca aceasta de la Poenii de Sub Munte, localnicii îi știu pe cei care taie și transportă ilegal și mă bucură faptul că oamenii s-au solidarizat cu autoritățile și se implică pentru denunțarea celor care încalcă legea!” a precizat ministrul mediului, Costel Alexe.
Potrivit ministrului mediului, Costel Alexe, în perioada 2012 – 2020 prezent, prin controalele efectuate de către Garda Forestieră Cluj, în fondul forestier din raza u.a.t. Poienile de sub Munte, u.a.t Ruscova și u.a.t Repedea a fost constatat un volum tăiat ilegal de 164.680,54 mc cu o valoare de 55.925.672,91 lei fiind formulate în acest sens un număr de 93 de sesizări penale, din care 91 au fost transmise unitătilor de parchet competente teritoral și material și 2 la IPJ Maramureș.
În anul 2020, în raza u.a.t Repedea și u.a.t Poienile de sub Munte, Garda Forestieră Cluj a verificat un număr de 5 operatori economici, aplicând un număr de 5 sancțiuni contravenționale, amenzi în valoare de 34000 lei, confiscând un volum total masă lemnoasă de 243 mc și a fost constatat un volum de 170 mc taiat ilegal cu o valoare de 35760 lei.
”Prin controalele și verificările efectuate în SUMAL, în perioda 2015-2020 prezent, Garda Forestieră Cluj, a identificat mai multe societăți comerciale din zona Poienile de sub Munte, Ruscova și Repedea din județul Maramureș, care au introdus pe piața din România, prin operațiuni fictive, un volum de circa 202.449,0 mc material lemnos cu o valoare de circa 40.336.166,0 lei. Rapoartele întocmite cu ocazia controalelor au fost transmise de către Garda Forestieră Cluj organelor de cercetare penală. Am depus în Parlament o serie de modificări la Codul Silvic pentru că îmi doresc ca toți cei care încalcă legea să fie aspru pedepsiți, să fie în spatele gratiilor și astfel de fapte să fie descurajate!” a adăugat Costel Alexe.