În timp ce societatea românească se luptă cu perspectiva îmbolnăvirii în masă, există persoane fără remușcări, dispuse să aducă boala și moartea în România pentru a se îmbogăți. Doar așa poate fi calificat gestul inconștient al afaceriștilor care contiunuă importurile de gunoi menajer inutilizabil în țara noastră. 

Criza coronavirusului ridică probleme majore autorităților locale. Condițiile de izolare și carantină pentru persoanele cu suspiciune de îmbolnăvire implică activități conexe multiple, obligatorii pentru menținerea sănătății publice. Colectarea separată a gunoiului menajer a fost dispusă de primarii responsabili, conștienți de caracterul înalt contagios al acestuia. Este evident că virusul periculos este prezent în gunoiul colectat de la persoanele infestate. 

În aceste condiții, importurile de gunoaie din țări afectate la rândul lor de epidemia de coronavirus sunt un comportament criminal . O iresponsabilitate greu de înțeles care mizează pe lipsa noastră de atenție și de simț civic. Or, mai ales acum , când autoritățile se confruntră cu criza din sănătate e important să fim vigilenți și activi și să sesizăm autoritățile și mass media asupra unor potențiale pericole la adresa sănătății publice ! Să nu uităm că virusul responsabil pentru epidemiile actuale se presupune că provine de la animale, iar gunoaiele sunt surse deschise pentru animale. Ele au capacitatea de a-l răspândi la sute de kilometri distanță. Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai târziu, toți vom plăti prețul inconștienței unor indivizi pentru care profitul uriaș justifică o condamnare colectivă! Dar plătim și indiferența noastră socială, egoismul și pasivitatea! Și se pare că nu realizăm nici în al 12lea ceas că beneficiile egoiste imediate se întorc împotriva noastră pe termen mediu drept pagubă generală irecuperabilă!