Activista suedeză, Greta Thunberg, a declarat pentru publicația New Scientist că lumea trebuie să abordeze simultan pandemia coronavirusului și schimbările climatice și să se protejeze de persoanele care încearcă să utilizeze actuala criză pentru a întârzia acțiunile privind reducerea emisiilor de carbon. “Dacă un virus poate șterge întreaga economie în câteva săptămâni și poate închide societățile, atunci aceasta este o dovadă că societățile noastre nu sunt foarte rezistente. De asemenea, arată că, după ce suntem în situații de urgență, putem acționa și ne putem schimba comportamentul rapid”, consideră Greta Thunberg. 

Tânăra se arată dezamăgită că oamenii de decizie au abandonat lupta. „Oamenii vor încerca să folosească această urgență ca scuză pentru a nu acționa asupra crizei climatice și pentru care trebuie să fim foarte atenți”. Ea a spus că a înțeles situația de urgență cu care se confruntă lumea acum, dar că nu este o scuză pentru a nu acționa împotriva poluării.

„Oamenii nu vor să afle despre criza climatică [acum]. Am înțeles complet asta, dar trebuie să ne asigurăm că nu este uitată. Trebuie să tratăm ambele aceste crize în același timp, deoarece criza climatică nu va dispărea ”, a declarat Thunberg pentru publicația menționată. 

Nominalizată la premiul Nobel pentru Pace, Greta Thunberg este o activistă de mediu care a obținut recunoașterea internațională pentru promovarea opiniei că umanitatea se confruntă cu o criză existențială apărută în urma schimbărilor climatice. 

În urmă cu o săptămână, a declarat că ea și tatăl ei au prezentat simptome specifice infectării cu coronavirus, după o călătorie la Bruxelles. Nu poate să afirme cu siguranță că a fost bolnavă de covid-19, întrucât în Suedia nu se fac testări. 

A stat în izolare într-un apartament închiriat în Stockholm și acum afirmă că se simte bine. “M-am recuperat practic, dar concluzia: aproape că nu m-am simțit rău. Ultima mea răceală a fost mult mai rea decât asta! Dacă nu ar fi fost altcineva cu virusul simultan, poate nici nu aș fi bănuit nimic. Atunci m-aș fi gândit doar că mă simt neobișnuit de obosită cu un pic de tuse”, a scris Tunberg pe pagina personală de Facebook. 

Articolul precedentEfectele nocive ale testării ineficiente pentru coronavirus
Articolul următorMiron Mitrea: “Responsabilitate cu bâta!”